Menu:


                                         
                                      
            ISTORIC

           Prima atestare documentara a zonei o avem din perioada anilor 1522-1523 , cand domnitorul Radu de la Afumati da in stapanire o suprafata importanta „lui Neagu cu Fratii sai si cu fiii sai”( Documente privind Istoria Romaniei, Veacul XVI,B. Tara Romaneasca, volumul I -   ed. Academiei R.P.R ), localitatea fiind mentionata sub numele de „Bisovca”
           A doua atestare apare in anul 1552 cand domnitorul Mircea al V-lea Ciobanul ii da stapanire in zona lui „Tatul comis si cu fii lui” (Documente privind Istoria Romaniei, Veacul XVI,B. Tara Romaneasca, volumul III - ed. Academiei R.P.R), in document aparand denumirea de „Biseoca”.
          In secolele XVI-XVII pe hotarul actual al Bisocii, existau proprietati boieresti. manastiresti, precum si oameni liberi.
          Din lipsa de documente, in primele doua secole ale existentei sale, nu se cunoaste precis care a fost intinderea Bisocii, dar la sfarsitul sec. al XVIII-lea, in lucrarea generala a lui F.C. Bouer, Bisseika (Bisoca) apartinea judetului Buzau, aparand ca un catun cu mentiunea ca era asezare parasita. De asemenea, in harta de la 1700 a strabunicului lui Constantin Cantacuzino, pe actualul hotar nu apare nici o asezare. Localitatea apare abia in harta austiaca a lui Spicht Olwist din anii 1790-1791, cu denumirea de „Biszonca”, iar in harta ruseasca din 1835, Bisoca apare sub denumirea de „Biseveca” impreuna cu doua sate alaturate. Abia in 1864, intr-o harta, cat si in „Dictionarul geografic al Romaniei” de George Lahovari din 1898, apar 7 din cele 9 sate ale comunei.
          Tot in dictionarul lui Lahovari, apare mentionata scoala ca fiind fondata in 1890, scoala de baieti, cu un singur invatator.
         „Bisoca – munte insemnat, pe hotarul intre Buzau si Rm. Sarat; are 973 metri inaltime…Dintr-o coasta a sa : Piatra-Catelei, este paraiasul Peceneaga al carui nume ne aminteste de vechii Pecenegi sau Pacinati – popor migrator din familia popoarelor turcice, cari  a trecut in migratiune prin estul si sud-estul Europei…probabil ca tribul Pecenegilor-Bisini sa fi lasat numele muntelui Bisoca, cand au trecut pe aici in tara Oltului”– G.I. Lahovari

* informatii culese din lucrarea "Incursiune in timp 
           pe meleaguri  bisocene" - Bacain-Neculai Olivia